Aktualności

The Roots: poWRÓT DO KORZENI

Burak, kukurydza, karczoch, liście kafiru, pszenica, seler, torf. Czy takie połączenie smaków może przyjąć się w koktajlu?

Udowadniamy, że tak, jak najbardziej! Czas letni napawa nas optymizmem, słońce za oknem pobudza do życia; nie tylko ludzi, ale także całą roślinność. Wyobraźcie sobie drodzy Goście, że przywołujecie pamięcią babciny ogród, gdzie właśnie
zakwitły pierwsze plony a wy przechodzicie między grządkami, wtedy zapach okolicy sprawia, że wspomnienia z dzieciństwa stają się znów przejrzyste i klarowne. Koktajl ten pomaga przystanąć w miejscu i powrócić do swoich rodzimych korzeni… A może właśnie przekonuje, aby skłonić się ku dorosłości i pokonać te korzenie? Zdecydujcie sami! Smak jest nieoczywisty, lekko buraczany, do tego słodkawy za sprawą likierów z karczocha i kukurydzy, ziemisto-liściasty, mimo wszystko pozostaje rześki z gładkim zakończeniem. Kolorem nawiązuje do polskości: czerwony płyn z jasną bryłą lodu. Obok znajdziecie chipsy z buraka posypane solą morską, które uwydatniają kunszt, podbijając aromat koktajlu.

Artykuł i receptura autorstwa Marka Smolińskiego

The Roots: poWRÓT DO KORZENI
Powrót do wszystkich aktualności
To top